Onderwijs in Oeganda: een interview met Florence Andrews van STAD 

In het hart van Noord-Oeganda, waar het onderwijs voor enorme uitdagingen staat, is een vastberaden poging aan de gang om het onderwijs te veranderen. Het district Koboko is een plaats van contrasten: het bruist van culturele diversiteit, maar is belast met een tekort aan middelen voor scholen en de druk van de opvang van vluchtelingen.

Florence Andrews, bestuurslid van STAD, STAD (Support Trust for Africa Development) werkt samen met Biblionef om deze uitdagingen aan te pakken door innovatieve methoden en het toewijzen van de basis te combineren.

Het onderwijssysteem in Koboko kampt met aanzienlijke hindernissen. Het district telt meer dan 160 scholen, waaronder overheids-, privé- en gemeenschapsinstellingen.

Desondanks zijn de klaslokalen vaak overbevolkt. “Sommige hebben meer dan 150 leerlingen”, vertelt Florence, wat ver boven de ideale verhouding van 1:40 ligt. Er is een nijpend tekort aan leermateriaal, vooral essentiële hulpmiddelen zoals prentenboeken en verhalenboeken ontbreken.

Florence spreekt gepassioneerd over deze uitdagingen. “Ongeletterdheid is een groot probleem”, zegt ze. “Veel kinderen kunnen niet lezen of schrijven omdat ze geen leermiddelen hebben. Leraren zijn ook overbelast en worden onvoldoende ondersteund, wat veel invloed heeft op de kwaliteit van onderwijs die ze kunnen geven.” Ondanks deze uitdagingen ziet Florence een weg voorwaarts door samenwerking, innovatieve methoden en niet aflatende inzet.

Een motor achter deze stappen vooruit is de samenwerking van STAD met Biblionef, die in 2021 begon door een introductie van Marrie den Breems. Samen hebben ze zich tot doel gesteld om de onderliggende oorzaken van laaggeletterdheid in Koboko aan te pakken. De focus ligt op het versterken van leerkrachten en het ondersteunen van kwetsbare kinderen. Florence benadrukt de holistische aanpak van Biblionef: “Ze leveren niet alleen boeken, maar werken ook actief met ons samen om ervoor te zorgen dat deze middelen effectief worden gebruikt, van training van leerkrachten tot implementatie in de klas. Hun betrokkenheid heeft echt een verschil gemaakt.”

De twee organisaties hebben samen Jolly Phonics geïdentificeerd als een krachtig hulpmiddel om de uitdaging van het onderwijs in Koboko aan te pakken. Jolly Phonics

biedt een multisensorische benadering van het onderwijzen van lezen en schrijven. Het voorziet leerkrachten van strategieën om leerlingen op een leuke manier klanken, vermenging van technieken en woordopbouwende vaardigheden aan te leren. Deze aanpak is bijzonder effectief in regio’s zoals Koboko, waar taalkundige diversiteit en beperkte middelen in het onderwijs van geletterdheid een ontmoedigende taak kunnen maken.

Voor Florence is de impact van het programma onmiskenbaar. “Jolly Phonics transformeert”, zegt ze. “Het helpt leerkrachten om alle leerlingen op hetzelfde lees- en schrijfniveau te brengen, ongeacht hun achtergrond. In de klaslokalen waar de middelen beperkt en uitdagingen groot zijn, heeft deze methode bewezen effectief te zijn.”

Leerkrachten melden een grotere betrokkenheid van de leerlingen van wie velen nu graag naar school komen en actief deelnemen aan de lessen. Het interactieve karakter van Jolly Phonics, dat acties en geluiden in de lessen opneemt, heeft het leren niet alleen effectiever, maar ook leuker gemaakt voor jonge leerlingen. Deze transformatie gaat over meer dan alleen academisch succes; het gaat over kinderen de middelen geven die ze nodig hebben om zich te ontwikkelen.

“Geletterdheid”, legt Florence uit, “is de basis voor het openen van deuren naar mogelijkheden die velen in Koboko voorheen onbereikbaar achten. Als een kind leert hoe te lezen, krijgt dat kind zelfvertrouwen. Ze beginnen te dromen van een toekomst waarin ze meer kunnen bereiken.”

Florence is optimistisch over de toekomst. Ze ziet een onderwijssysteem in Koboko voor zich waar elk kind toegang heeft tot goede leermiddelen, bekwame leerkrachten, en een kans om succesvol te zijn. “Ons partnerschap met Biblionef heeft veel veranderd,” zegt ze, “het heeft hoop gebracht, niet alleen in klaslokalen maar in hele gemeenschappen.”

Door de onvermoeibare inspanningen van STAD en partners zoals Biblionef, wortelt er hoop in Koboko, klaslokaal per klaslokaal. Samen veranderen zij niet alleen het verhaal van het onderwijs in Noord-Oeganda, maar bouwen ze ook aan de erfenis van empowerment en kansen.

Geschreven door Silas van Gorkum